RADIOAMATERSKI FAROVI  NA MOSLAVAČKOJ GORI - HUMKA 489 m n.v.

Davne 1990. god. Zlatko 9A3AQ ( tada YT2AQ ) i Željko 9A2EY ( tada YU2EY ) izradili su RADIOFAROVE za 144 MHz i 432 MHz koji su postavljeni u objektu OiV a koji se nalazi na najvišem vrhu Moslavačke gore, Humka 489 m n.v. Na gornjoj platformi TV tornja postavljen je i antenski sustav za navedene radiofarove. Prolazile su godine a u međuvremenu, izrađeni su i postavljeni radiofarovi i antene za 70 MHz i  50 MHz. (više o radiofarovima u Rep. Hrvatskoj  možete pročitati u stručnom članku kojeg je napisao Zlatko 9A3AQ i nalazi se na stranicama ovog weba pod rubrikom konstruktorske sekcija i u članku pod naslovom Radiofarovi u Hrvatskoj. )

Ovih dana radi se na rekonstrukciji TV antena i uređaja od strane OiV pa je Hrvatski radioamaterski savez obaviješten da mora izmjestiti svoje koaksijalne kablove kroz nove uvodnice koje su predviđene za ulazak kablova u objekat. Uz to stavljen je u pogon i dorađeni radiofar za 50 MHz.

Ekipa RKZ, Željko 9A2EY, Branko 9A6ANB i Boris 9A2JY obavila je  postavljeni im zadatak i uz to provela lijepi  i ugodan dan . Kako je to izgledalo možete pročitati  iz novinarskog kuta i pera Branka 9A6ANB i vidjeti u nastavku.

info: Boris 9A2JY

 

26.05.2022. Humka

Slušamo hitove iz našeg vremena s Gold FM-a dok lagano klizimo moslavačkim krajolicima. Klima tiho radi. Mi čavrljamo o sadašnjosti, ali i prošlosti. Željko, 9A2EY sigurno drži volan jednom rukom, a drugom uprtom u daljinu, pokazuje Borisu, 9A2JY na ne baš veliko brdo obraslo u tisuću nijansi zelene. Uska šumska cestica vijuga hrptom spomenutog brda obraslog stablima, paprati i šipražjem. Željkov auto, u maniri relijaša, suvereno guta cestu i...

Željezna ograda bila je otvorena, a iza objekta koji je nekada koristila vojska iz onih, ali i ovih vremena, iskrsnulo nekoliko terenaca uočljivih oznaka Odašiljača i Veza nemarno parkiranih podno tornjeva načičkanih antenama. Neke od njih vidio sam samo u filmovima. Ličile su na ogromne afričke bubnjeve, druge na lojtrice ukrašene aluminijskim stupićima. Stigli smo na naše odredište. Vrh Humka na 485 m nadmorske visine. To je najviši vrh predivne Moslavačke gore gdje se smjestio odašiljački objekt firme Odašiljači i veze, a gdje su i naši radioamaterski radiofarovi koji neumorno "kucaju" na našim frekvencijama.

Zadatak je bio jasan: vratiti odašiljač radijskog fara za 6 metara na novoj frekvenciji 50,432 MHz, prekontrolirati rad uređaja na 2 m, 4 m, i 70 cm, te premjestiti kablove s dosadašnje ulazne lokacije u objekt na novu, bolje zaštićenu i "kulturniju" lokaciju. Ta premještanja diktirao je domaćin jer su u tijeku funkcionalna ušminkavanja tog objekta.

Naprosto sam uživao gledajući profi pristup poslu Željka i Borisa. Bez puno priče točno su svaki od njih znali što im je činiti, svaki iz svojeg alatnog kofera "žmirečki" su posezali za potrebnim alatkama, pentrali se po lojtrama, sigurnosnim stepenicama, skidali stare i stavljali nove vezice i metalne držače kablova...

Na kraju rutinska provjera SWR metrom, ali i potvrda slušanjem signala sa slovensko - hrvatske granice (hvala Branku, 9A2MW), da je posao dobro odrađen i to sat vremena ranije no što je bilo predviđeno i najavljeno.

I za kraj, prošetali smo krunom tornja, upijajući u memoriju predivne vedute gorja i dolina u daljini. I dokle je pogled sezao sve je bilo već pomalo u ljetnom ugođaju. Zrak je lagano treperio, a mi smo pohlepno udisali taj, za gradske tipove, super čisti zrak.

 Branko, 9A6ANB

 

 

TOP PAGE