VERTIKALNA ANTENA ZA PORTABLE-MLB 1:9

9A2JY - Boris Vrbanović

Uvod 

Spremajući se na godišnji odmor u kolovozu 2012. god. razmišljao sam između ostaloga i kakvu prikladnu  antenu uzeti sa sobom a da ne zauzima puno prostora i daje zadovoljavajuće rezultate. Kako godišnji odmor provodim  kampirajući po kampovima ( imam kamper IVECO ) gdje baš nije zgodno rastezati žice, odlučio sam se za vertikalni tip antene. Naime, na jednom od bočnih stranica kampera imam montiran nosač sa teleskopskim fiberglas stupom ( SPIDERBEAM ) dužine 12 m kojeg sam prije nekoliko godina kupio na HAM RADIO u Friedrischafenu ( 70 Eura ) i kojeg sam i do sada koristio kao „mast“ za dipol za 40 met.  Sada sam ga odlučio iskoristi kao nosač vertikalne antene. Odlučio sam da mi središnja frekvencija na kojoj će rezonirati antena bude 7 MHz band. Listajući literaturu i neizbježni Internet, nudila su mi se nekoliko rješenja. Zapravo sve je ovisilo o tome kakvo prilagođenje ( balun ) treba napraviti za ponuđenu antenu. Želio sam da to po gabaritima bude prilagođeno cjelokupnoj anteni i mjestu na kojem će ona biti montirana. Odlučio sam se za izradu vertikalne žičane antene sa središnjom frekvencijom od 7.100 kHz i s prilagođenjem pomoću baluna Unun 1:9. Prema podacima sličnih antena ( horizontalno poralizirane ) koje su opisane pod nazivom Field day Vertical Antenna, Quickie Vertical kao i Magnetic longwire balun (MLB) 1:9  (  koju je prije nekog vremena opisao i Ron 9A5JR /OE3REB ), prihvatio sam se izrade vertikalne antene prema podacima iz MLB antene.

 

Unun 1.9

 Kako žičana antena na svojem kraju ima impedancu od cca. 450 Ohma, za prilagođenje na 50 Ohma,izradio sam balun - Unun 1:9. Za feritnu jezgru koristio sam poznati toroid AMIDON  T 200-2 i  na njega trifilarno namotao 3 x 9 zavoja s izoliranim vodičem ( posrebrena izolirana žica, ili bakrena izolirana licna 1.5 mm2 ). Shema namatanja i spajanja izvadaka prikazana je u prilogu. Kod namatanja žice, treba paziti da namotaji budu, što je moguće „uredno“ namotani, sa približno istim razmacima i što kompaktnije (bliže) tijelu  feritne jezgre. Krajeve zavoja potrebno je dodatno učvrstiti pomoću plastičnih vezica kako je to prikazano na slikama. Po završetku, sve sam to provjerio sa antena analizerom MFJ 259  ( izvatke za antenu treba „zatvoriti" sa neinduktivnim otpornikom od 450 Ohma ). U koliko je potrebno, korekciju treba obaviti smanjenjem ili povećanjem zavoja ( u praksi radi se o jednom do dva zavaoja ). Rezultat mjerenja, pokazao je impedancu od 52 Ohma i nizak SWR, 1:1.2 na frekvenciji 7.100 kHz. Balun sam smjestio  u plastičnu kutiju ( otpornu na UV zrake ) koju sam nabavio u prodavaonici „Chipoteka“, Zagreb. Za izvode prema anteni montirao sam buksnu ( crvena) a prema uređaju, koax  priključnicu SO 259. Iako je prema shemi spajanja predviđen i priključak prema uzemljenju ( ili radialima ) navedni izvod nisam koristio u ovoj portable verziji antene.

S obzirom da je antena predviđena za portable rad, s mogućnošću brze montaže i demontaže anten , kao držač baluna iskoristio sam fleksibinu vezicu  ( kupljeno u BAUHAUS ) koja se može po potrebi montirati (odnosno demontirati) na bilo koji okrugli profil (cijev ) promjera od 25-55 mm. Nakon što sam provjerio sve priključke ispunio sam unutrašnjost plastične kutije silikonskim kitom. Ovime sam u potpuno zaštitio balun od atmosferskih utjecaja. U slučaju eventualnog popravka mogu silikonski kit lagano odstraniti i doći do izvoda baluna.

Shema spajanja Unun 1: 9

Unun 1:9  AMIDON  T-200-2                      Unun 1:9 spreman za ispitivanje s MFJ 259      

 

Antenski vodič i  SWR

 Za antenski vodič  koristio sam izoliranu fleksibilnu bakrenu licnu koja se može kupiti u prodavaonicama elektro-materijala pod oznakom AP 1.5 mm2. Dužina vodiča ovisi o frekvenciji za koju se želi antena izraditi. Ja sam se odlučio za dužinu koja iznosi 16.1 metar i koja „ pokriva“ frekventno područje od 3,5 do 28 MHz sa relativno solidnim SWR. Međutim da bi odredili stvarnu dužinu koja između ostalog ovisi i o visini na kojoj se nalazi priključna točka ( Unun 1:9 ), preporučam da prije rezanja dužinu antenskog vodiča odredite na način kako je to prikazano na slikama. Naime, pomoću spojne kleme i igle na koju nabodete antenski vodič provjeravate najbolji SWR na određenoj frevenciji. Na kraju sve to još jednom provjerite i sa antenskim analizerom MFJ 259. Tek tada odrežete kraj vodiča te zalemite tkzv. auto spojnicu koju spojite na buksnu (crvena ) balunom. Orijentacijska tablica dužine antene s očekivanim SWR izgleda ovako:

Tablica sa različitim dužinama antenskog vodiča i postignutim prilagođenjem ( SWR )

 

3x 9 zavoja namotanih na Amidon T 200-2         Plastična kutija sa priključkom za antenu

 

Način prilagođavanja antene na najbolji SWR         Montirana antena na branik kampera

 

ANTENSKI NOSAČ - STUP

Kao antenski nosač koristio sam teleskopski fiberglas stup ( mast) SPIDERBEAM dužine 12 metara. No, može se koristiti i svaki drugi sličan pa i onaj ribički teleskop štap u koliko su mu stjenke dovoljno čvrste. Dužina štapa  ovisi o dužini antene pa ona može biti i manja ( ne ispod 6 m ).

Montaža antenskog vodića na fiberglas štap je vrlo jednostavna. Počinjemo namatanje antenskog vodića od vrha štapa gdje pomoću plastične vezice učvrstimo jedan kraj vodiča. Ostatak jednostavno, uz kratke razmake, omotamo oko fibeglas stupa. Preporučam da otprilike na razmak od svakih 1,5 do 2 m  pomoću plastičnih vezica dodatno učvrstite žicu oko štapa.

SPIDERBEAM  fiberglas stup 12 m

 

Antenski vodić „omotan“ oko nosaća       Unun 1:9 učvršćen na teleskop fiberglas stup

Kao nosač fiberglas mast-a može se upotrijebiti i „tronožac“  koji se inače često  koristi u portable radu  ili nosač na koji se naveze guma automobila ( vidi slike ).

   Trokraki  nosač stupa              Nosač stupa za montažu ispod automobilske gume

 

ZAKLJUČAK

 Opisanu antenu koristio sam uz uređaj ICOM 7000 snage 100 W  i antensku prilagodnu kutiju LDG AT-200 Pro. Treba napomenuti da se širina  antene ( korektan SWR ) kreće između 70 do 105 kHz ovisno o bandu na kojem se antena koristi. Stoga svakako  preporućam da se uz antenu koristiti i antenska prilagodna kutija ( MFJ, LDG ili sličnog proizvođača ).

Antenu sam koristio na godišnjem odmoru (kolovoz 2012.) postavljenu na bočnu stranicu kampera smještenog u auto kampu“ Jezerčica“ na otoku Murteru ( 10 m od mora). Tijekom dvotjednog odmora uspostavio sam 316 veza većinom odabranih DX stanica, kako bi dojam o anteni bio potpun. Raporti su se kretali između 49 i 59+ međutim niti u jednom momentu upitnost uspostavljanja veze nije došla u pitanje. Čujnost je bila zaista izvanredna ( što nije slučaj u Zagrebu ) a što i ne čudi s obzirom da sam bio daleko od gradskih „ zagađivača“ a i blizina mora imala je svoj veliki utjecaj. Antena je radila besprijekorno i na predaji tako da sam neke stanicu  u „pileup“ pozvao bez problema. Zaista se trud isplatio i zadovoljstvu nije bilo kraja.

Svim graditeljima želim uspjeha i puno zadovoljstva u radu !

VY 73!   Boris - 9A2JY

 

TOP PAGE